Pensioensparen: Is dat wel interessant?

Pensioensparen is een populaire manier in België om op lange termijn extra kapitaal op te bouwen voor je pensioen. Maar is het echt de moeite waard?

Whatsapp symbool
Stel ons meteen je vraag via Whatsapp

Pensioensparen is een populaire manier in België om op lange termijn extra kapitaal op te bouwen voor je pensioen. Maar is het echt de moeite waard? In deze blogpost analyseren we de belangrijkste voordelen van pensioensparen, waaronder het belastingvoordeel en het rendement. Daarnaast beantwoorden we ook de vraag wanneer je hier best mee begint, die we wel vaker horen waaien.  

Belastingvoordeel: een directe besparing

Een van de grootste redenen om te starten met pensioensparen is het belastingvoordeel. De Belgische overheid stimuleert pensioensparen door fiscale voordelen toe te kennen. Je kan elk jaar een bepaald bedrag storten die in aanmerking voor een belastingvermindering.

  • Stortingsplafonds: In 2024 kan je kiezen om maximaal 1.020 euro te storten, waarvoor je een belastingvermindering van 30% krijgt. Dit levert je dus €306 belastingvoordeel op. Als je dus op maandbasis 85 euro spaar, zit je aan het fiscaal plafond. Het hogere plafond van 1.270 euro raden we eerder af!

Rendement: je geld laten groeien

Naast het belastingvoordeel biedt pensioensparen ook de mogelijkheid om een mooi rendement te behalen. Er zijn verschillende formules van pensioensparen bij SD&C Verzekeringen. De keuze hangt af van je risicoprofiel en persoonlijke voorkeur.

  • Gegarandeerde rente: Bij pensioenspaarproducten met een gegarandeerde rente weet je exact hoeveel je elk jaar aan rendement behaalt. Dit geeft zekerheid, maar het rendement is vaak beperkt, zeker in tijden van lage rentes.
  • Beleggingsfondsen: Kies je voor een pensioenspaarfonds, dan kan je rendement variëren afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit biedt op lange termijn potentieel hogere opbrengsten, maar brengt ook meer risico met zich mee.

Zo vroeg mogelijk beginnen: de kracht van tijd

Een belangrijk aspect van pensioensparen is het tijdselement. Hoe eerder je begint, hoe groter het effect van samengestelde interest (rente-op-rente) zal zijn. Dit betekent dat het rendement dat je behaalt, ook weer rendement oplevert in de jaren erna. Met andere woorden, tijd werkt in je voordeel.

Stel dat je op je 25e begint met het jaarlijks storten van €1.000 in je pensioenspaarfonds, met een gemiddeld rendement van 4%. Tegen de tijd dat je de pensioenleeftijd van 65 bereikt, zou je spaarpot gegroeid zijn tot ongeveer €120.000. Begin je echter pas op je 35e, dan ligt dat bedrag een stuk lager, rond de €70.000. Een vroege start kan dus een enorm verschil maken in wat je uiteindelijk opbouwt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het fiscale voordeel van maar liefst €12.000 dat je door de jaren heen hebt genoten! De eenmalige anticipatieve heffing van 8% op je 60e mag je zeker niet afschrikken. Ondanks deze belasting blijft pensioensparen financieel aantrekkelijk door de vele jaren waarin je belastingvoordelen en rendement opbouwt, wat het eindresultaat meer dan voordelig maakt.

Flexibiliteit en toegankelijkheid

Een ander voordeel van pensioensparen is de flexibiliteit. Je kan elk jaar kiezen hoeveel je wil storten (binnen de limieten voor belastingvoordeel) en bent niet gebonden aan vaste bedragen. Je kan in principe zelfs een jaar overslaan mocht dat nodig blijken. Het product is relatief toegankelijk, zelfs voor mensen die met kleinere bedragen willen beginnen. Vanaf 25 euro per maand start je namelijk al met pensioensparen bij SD&C Verzekeringen!

Wil je meer weten over welke pensioenspaarformule het beste bij jouw situatie past? Bij SD&C Verzekeringen staan we klaar om je persoonlijk advies te geven. Kom gerust langs in een van onze kantoren in Harelbeke of Zwevegem, of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.